Alueellinen hyvinvointi – vuorovaikutteinen visualisointi Sotkanetin datasta

EDIT: Päivitetty uudet linkit visualisointiin ja lähdekoodiin (10.10.2014).

Louhoksen ja Demos Helsingin yhteistyönä tehty vuorovaikutteinen visualisointi alueellisesta hyvinvoinnista sijoittui Apps4Finland 2013 -kilpailun Hahmota-sarjassa hienosti kolmanneksi. Visualisointi mahdollistaa Sotkanetin hyvinvointi-indikaattoreiden havainnollisen tarkastelun ja mielenkiintoisten ilmiöiden löytämisen. Demos blogasi aiheesta aiemmin tällä viikolla, ja avaan tässä sitä lisää Louhoksen näkökulmasta.

Apps4Finland_2013

Louhoksen toiminta on toistaiseksi keskittynyt lähinnä avointen datasettien esikäsittelyyn ja hakurutiinien kehittämiseen sorvi-paketissa. Lisäksi olemme tehneet avatuista datoista yksinkertaisia visualisointeja ja bloganneet niistä. Tavoitteena on tehdä myös syvällisempiä analyysejä, mutta toistaiseksi niihin ei ole aika riittänyt päivätöiden ohella. Meillä ei myöskään ole kokemusta yhteiskuntatutkimuksesta, mikä vaikeuttaa mielenkiintoisten tutkimuskysymysten löytämistä.

Vuoden 2013 keväällä tarjoutui mahdollisuus kokeilla yhteistyötä ajatushautomo Demos Helsingin tutkijoiden kanssa. Demos tekee monipuolista yhteiskunnallista tutkimusta, ja heidän käsittelemänsä aiheet kuten demokratia ja energiakysymykset ovat erittäin kiinnostavia. Avoimen datan myötä tällaiseen yhteiskunnalliseen tutkimukseen on mahdollista tuoda myös määrällisiä komponentteja.

Alustavien tunnustelujen jälkeen päädyimme tutkimaan yhdessä Sotkanetin hyvinvointi-indikaattoreita, jotka lisäsimme sorviin aiemmin tänä vuonna. Demoksen Juha Leppänen ja Satu Korhonen valitsivat Sotkanetista joukon mielenkiintoisia indikaattoreita erilaisista alueelliseen hyvinvointiin liittyvistä aiheista. Näiden pohjalta teimme vuorovaikutteisen visualisoinnin (ruutukaappaus alla), jota näpräämällä tutkijat pääsivät tulkitsemaan dataa.

indikaattorivertailu

Tämä yhteistyökokeilu valoi uskoa tulevaisuuden yhteiskuntatutkimukseen jossa avoin data sekä avoimet datan käsittely- ja visualisointityökalut yhdistyvät tutkijoiden asiantuntemukseen. Vuoropuhelu, jossa tutkijat pääsevät vaikuttamaan data-analyysin kaikkiin vaiheisiin esittämällä kysymyksiä ja lopuksi tulkitsemaan dataa, mahdollistaa vaikeidenkin yhteiskunnallisten kysymysten lähestymisen uudella tavalla.

Visualisoinnin teknisestä toteutuksesta

Vuorovaikutteinen visualisointi on toteutettu RStudion mahtavalla Shiny-työkalulla, joka mahdollistaa visualisointien todella helpon toteuttamisen ja pystyttämisen RStudion tarjoamalle serverille. Itse visualisoinnit on tehty Google Charts-työkaluilla käyttäen R:n googleVis-pakettia ja lisäksi ggmap-paketilla. Koodit datan käsittelyyn ja Shiny-visualisaatioon löytyvät Githubista.

Tämä oli ensimmäinen Shiny-härpäke jonka tein, joten kehitettävää on vielä paljon sekä käytettävyydessä että visuaalisella puolella. Kokemus oli kuitenkin erittäin lupaava ja uskon että Shinylle tulee paljon käyttöä tulevaisuudessa!

Mainokset
Kategoria(t): R, sorvi, tiedonlouhinta, uutinen, visualisointi Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s