Helsingin seudun ympäristöpalvelut avasi paikkatietoaineistojaan

Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) avasi viime viikolla paikkatietoaineistojaan yhteistyössä Helsinki Region Infoshare-verkkopalvelun kanssa. Lisäsimme nyt soRvi-pakettiin rutiineja HSY:n datojen hakuun ja esikäsittelyyn (aineistojen Copyright (C) HSY 2011). Alla on pari esimerkkiä, mitä kaikkea HSY:n avaamasta kaupunkidatasta löytyy. Yksityiskohtaisemmat aineistokuvaukset löytyvät HSY:n sivuilta. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan HSY:n tulevia avauksia, joita verkkosivuilla luvataan.

1) Helsingin väestöjakauma. Aineistosta on poistettu ruudut joilla asuu alle viisi ihmistä, ja yli 2000 asukkaan ruudut on esitetty samalla punaisen sävyllä. Kuvasta näkyy asutuksen jakauma Helsingin seudulla.

Helsingin väestöjakauma

Väestön jakauma Helsingin seudulla

2) Kaupunginosien ikä. Vanhimman rakennuksen rakennusvuosi asemakaava-alueella Helsingin eri kaupunginosissa (1800 tai aiemmin – 2012). Suurin osa kaupunginosien vanhimmista rakennuksista on rakennettu vuoden 1900 tienoilla. Tätä vanhemmat rakennukset on esitetty sinisellä ja uudemmat punaisella, mistä nähdään karkeasti kaupunginosien ikäjakauma. Valkoisella on osoitettu kaupunginosat, joiden osalta tietoa ei ollut saatavilla.

Helsingin alueiden ikäjakauma
Kaupunginosien ikäjakauma

Kaupunginosien ikäjakauma

3) Rakennettu tai rakenteilla oleva kerrosala, jaoteltuna asumiseen ja muihin
tarkoituksiin. Kuvaan on otettu 50 runsaimmin rakennettua aluetta. Rakenteilla olevan kerrosalan osuus on verrattain pieni ja jälkimmäinen kuva esittää vielä erikseen ne 50 aluetta, joissa rakennustoiminta on tällä hetkellä aktiivisinta.

Kerroasala Helsingin alueella

Rakennettu ja rakenteilla oleva kerroasala Helsingin alueella

Rakenteilla oleva kerrosala Helsingin seudulla

Rakenteilla oleva kerrosala Helsingin seudulla

Vastaan tulleita haasteita: (1) SeutuRAMAVA-aineiston lukeminen R:ään vaatii toistaiseksi rgdal-pakettia, joka saattaa aiheuttaa joissakin järjestelmissä ongelmia. (2) Aineistot ovat saatavilla zip-paketteina, ja sorvi joutuu lataamaan tiedostot kokonaisuudessaan työhakemistoon.

PÄIVITYS 6.1.2013: Blogin R-skriptejä ylläpidetään jatkossa Githubissa. Tämän artikkelin koodit löytyvät täältä.

Mainokset

Tietoja antagomir

http://www.iki.fi/Leo.Lahti
Kategoria(t): paikkatieto, R, tiedonlouhinta, visualisointi Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Helsingin seudun ympäristöpalvelut avasi paikkatietoaineistojaan

 1. Juuso Koponen sanoo:

  Moi! Tämä menee varmaan osastoon todella tyhmät kysymykset, mutta kun kokeilen ajaa tätä koodia R Studiossa, saan nipun virheilmoituksia alkaen tällaisesta: ’Error: could not find function ”get.hsy”’

  soRvi pitäisi varmaankin kai jotenkin päivittää uuteen versioon? Miten se tapahtuu? Nimim. Peukalo keskellä kämmentä. Minulla on siis asennettuna se paketti joka Apps4Finlandin yhteydessä olleessa työpajassa asenneltiin, ja Mac-kone käytössä jos tällä on merkitystä kysymykseen vastaamisen kannalta.

 2. antagomir sanoo:

  Terve, ja kiitos palautteesta. Tämän uusimman esimerkin ajaminen vaatii tosiaan sorvi-paketin päivittämistä uusimpaan versioon 0.1.27. Projekita hostaavalle R-forgen palvelimelle (http://r-forge.r-project.org/) tuli tänään yllättäen väliaikainen huoltokatko jonka vuoksi sorvin uusimman version käännökset eivät vielä päässeet jakeluun. Pistän ilmoitusta heti, kun homma taas toimii.

  Paketin päivittäminen onnistuu tavanomaisessa tilanteessa R:stä käsin komennolla
  ”install.packages(”sorvi”, repos=”http://R-Forge.R-project.org”, type = ”source”, dependencies = TRUE)”. R-Forgen huoltotoimien valmistumista odotellessa tar-paketin voi hakea manuaalista asennusta varten osoitteesta http://roihu.info/temp/sorvi/sorvi_latest.tar.gz tai asentaa R:stä käsin komentosarjalla ”download.file(”http://roihu.info/temp/sorvi/sorvi_latest.tar.gz”, destfile = ”sorvi_latest.tar.gz”); install.packages(”sorvi_latest.tar.gz”)”. Valitettavasti tämä tapa toimii vain unix-ympäristöissä (Mac & Linux).

  Pahoittelemme huoltokatkoa, pyritään korjaamaan tilanne mahdollisimman pikaisesti.

 3. Suvi Mikkola sanoo:

  Vau! Hienoa nähdä näin mielenkiintoisia esimerkkejä datan tuottajan näkökulmasta. Varmasti tulemme esittelemään näitä teidän esimerkkejä avoimen datan esityksissä jatkossa.

  Semmoinen pikkupointti tuohon kakkosesimerkkiin: kyseessähän on vanhin rakennus asemakaava-alueella. Suinkaan koko pk-seutu ei ole asemakaavoitettua, esim Tapiolasta löytyy reippaasti vanhaa rakennuskaavaa joka on aivan eri asia kuin asemakaava 🙂 Ollaan tarkkana 😉

 4. Paluuviite: Uutisia datan avaamisen rintamalta – joulukuu 2011 | Helsinki Region Infoshare

 5. Paluuviite: Pääkaupunkiseudun avoin paikkatieto | Helsinki Region Infoshare

 6. Paluuviite: Pääkaupunkiseudun avoin paikkatieto – Helsinki Region Infoshare

 7. Paluuviite: Uutisia datan avaamisen rintamalta – joulukuu 2011 – Helsinki Region Infoshare

 8. Paluuviite: Uutisia datan avaamisen rintamalta – joulukuu 2011 | Helsinki Region Infoshare

 9. Paluuviite: Pääkaupunkiseudun avoin paikkatieto – Avoimen datan palvelu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s