Helsingin yliopiston avoin data-seminaari 1.11.2011

Helsingin yliopiston 1.11.2011 järjestämässä iltapäiväseminaarissa kuultiin eri alojen tutkijoiden puheenvuoroja tutkimusaineistojen avoimen saatavuuden merkityksestä mm. ilmakehä-, biolääke-, kieli- ja tähtitieteissä. Julkisella rahoituksella kerättyjen tutkimusaineistojen avaamista kansallisesti ja kansainvälisesti toivottiin yli tieteenalojen. Keskeisinä etuina mainittiin mm. tutkimusaineistojen nopeutuva saatavuus, tutkimusdiversiteetin kasvu, tutkimuksen läpinäkyvyyden ja toistettavuuden paraneminen, yhteistyön taloudellisuus ja opetukselliset näkökohdat.

Kansleri Niiniluoto totesi avauspuheenvuorossaan avoimuuden kuuluvan perustavanlaatuisesti tieteellisen tiedon luonteeseen ja toi esiin lukuisia kansainvälisiä ja kansallisia suosituksia tutkimusaineistojen julkiseen saatavuuteen liittyen (Unesco 2003, OECD 2007, European Council, Tiede- ja teknologianeuvosto 2009, Valtioneuvoston
periaatepäätös 2011, Suomen hallitusohjelma). Niiniluoto muistutti tavoitteista, joiden mukaan julkisella rahoituksella tuotetun datan tulisi olla pääsääntöisesti maksutta saatavilla ja vapaasti uudelleen käytettävissä. Aineistojen avaaminen vaatii kuitenkin lainsäädännön, rahoitusmekanismien, toimintakulttuurien ja datan jakelukanavien kehittämistä, yksilönsuojan ja tekijänoikeuksien huomiointia ja muita toimia. Työ näiden eteen on jo käynnistynyt eri tasoilla ja eri hallintoportaat ovat sitoutuneet aineistojen avaamiseen uudessa mittakaavassa.

Tietoteknisten ratkaisujen tarve nostettiin esiin useissa puheenvuoroissa, ja prof. Eero Hyvösen esitelmä avoimen datan infrastruktuurista käsitteli suoraan datavirtojen hallintaan suunnattuja menetelmiä. Tapahtuman lopuksi Petri Kola piti kommenttipuheenvuoron Helsinki Region Infoshare-hankkeesta mainiten myös tämän Louhos-blogiprojektimme. Laskennallisten työkalujen puute on keskeinen pullonkaula datojen käytännön saavutettavuudessa, jota kehittämämme soRvi-paketti pyrkii paikkaamaan tarjoamalla valmiita välineitä avointen Suomi-datojen hakuun ja vuorovaikutteiseen analysointiin.  Toivommekin projektin edistävän suomalaisen julkisen datan ja analyysimenetelmien sujuvaa saatavuutta tutkijoiden, opiskelijoiden, datajournalistien ja muiden kohderyhmien tarpeisiin.

Mainokset

Tietoja antagomir

http://www.iki.fi/Leo.Lahti
Kategoria(t): sorvi, uutinen Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s