Oikotien myyntihinnat ja lukioiden paremmuus pääkaupunkiseudulla

Tämä visualisointi pohjautuu aiemmin HS Open 3:ssa tekemäämme työhön, mutta nyt asuntojen myyntihinnat on visualisoitu alueittain ja datojen esikäsittelykoodit on lisätty sorvi-pakettiin.

Pääkaupunkiseudun asuntojen mediaanineliöpyyntihinnat alueittain (värit sinisestä punaiseen) ja lukioiden pistekeskiarvot YO-kirjoituksissa (värit keltaisesta vihreän) sekä valtakunnallinen ranking-sijoitus (numero).

Asuntojen hintojen jakauma ei ole erityisen yllättävä, Helsingin keskustassa on kallista ja muualla halvempaa. Asuntojen hinnat eivät myöskään näytä suuremmin korreloivan, mikä ei liene yllättävää sillä lukioihin kuljetaan pitkienkin matkojen päässä. Huippulukioita löytyy ympäri pääkaupunkiseutua. Edellisessä artikkelissa mietimmekin jo että olisi kiinnostavampaa tarkastella peruskoulujen tietoja, sillä ne korreloivat paljon vahvemmin asuinalueiden kanssa. Peruskouluista ei  kuitenkaan ole (ehkä syystä?) juurikaan julkista dataa tarjolla. Toisaalta olisi mielenkiintoista tutkia löytyykö lukioiden paremmuudelle jotakin muita selittäviä tekijöitä.

Muutamia huomioita:

  • Alueissa näkyvät ”reiät” johtuvat joko puuttuvasta hintadatasta tai puuttuvista geokoordinaateista kyseiselle alueelle.
  • Alueiden väritys on osittain läpinäkyvä, minkä takia värit eivät vastaa suoraan annettua asteikkoa. Katsotaan löytyisikö tähän ratkaisu tulevaisuudessa.

Käytetyt datat ja työkalut:

  • Oikotien data asuntojen pyyntihinnoista vuosina 2010 ja 2011. Näistä on esikäsittelyn jälkeen laskettu aluekohtaiset mediaanineliöhinnat. Esikäsitelty data sorvi-paketissa: data(Oikotie).
  • Pääkaupunkiseudun lukioiden pistekeskiarvot ja valtukunnallinen ranking (HS 31.5.2011). Lukioiden geokoodit/koordinaatit haettu OpenStreetMapsista. Esikäsitelty data sorvi-paketissa: PKS.lukiot.
  • Pääkaupunkiseudun aluejakokartat Helsinki Region Infosharesta. KML-tiedostojen lukeminen onnistui pienen manuaalisen käsittelyn jälkeen rgdal-paketilla. Esikäsitelty data sorvi-paketissa: PKS.aluejakokartat.
  • Karttapohja on haettu GoogleMapsista. Google rajoittaa kartan resoluutiota aika lailla, mikä näkyy visualisoinnissa kun zoomaa tarpeeksi lähelle.
  • Hintatiedot on yhdistetty alueisiin hakemalla ensin kullekin katu-postinumero -yhdistelmälle geokoodi  GoogleMaps API:sta ja sitten laskemalla mihin alueeseen kukin geokoodi kuuluu. Näitä geokoodeja ei ikävä kyllä saa pistää jakoon ja käyttökin on rajattu vain GoogleMapsin karttojen yhteyteen. Yksityisesti voinen nuo geokoodit jakaa, maila tulemaan jos kiinnostaa. Tässä voisi vaihtoehtoisesti hyödyntää OpenStreetMapsia, yritän tutustua sen mahdollisuuksiin paremmin lähitulevaisuudessa.
  • Lopullinen visualisointi on tehty ggplot2-paketilla. Aluksi GoogleMapsin kartta on plotattu mustavalkoisena taustalle. Sitten päälle on värjätty kunkin alueen hintatiedot osittain läpinäkyvällä väriskaalalla. Tässä kohtaa piti käyttää toisen fill-skaalan käyttöön liittyvää kikkaa. Seuraavaksi lukiot on lisätty kartalle pisteinä, joiden väri kertoo niiden YO-pistekeskiarvosta ja numero valtakunnallisen rankingin. Lopuksi pitää vielä kikkailla että saadaan väriskaalojen selitteet näkymään samassa kuvassa (johtuen tuosta kahden fill-skaalan käytöstä).

PÄIVITYS 6.1.2013: Blogin R-skriptejä ylläpidetään jatkossa Githubissa. Tämän artikkelin koodit löytyvät täältä.


Mainokset
Kategoria(t): paikkatieto, R, sorvi, tiedonlouhinta, visualisointi Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Oikotien myyntihinnat ja lukioiden paremmuus pääkaupunkiseudulla

  1. Paluuviite: HS Open3 raportti: Pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat ja lukioiden paremmuus | Louhos

  2. Paluuviite: HS Open 3 lämmittely: Asuntojen myyntihinnat Helsingin kartalla | Louhos

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s